Beppie en kokkie

Recept voor

Zuurvlees uit de slowcooker

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • Riblappen (1000 gram)
  • 6 jeneverbessen
  • 4 blaadjes laurier (gedroogd)
  • 6 kruidnagels
  • Witte wijnazijn of appelazijn (200 ml)
  • Water (100 ml)
  • 5 rode uien
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel bruine
  • Basterdsuiker
  • Kruidkoek (200 gram)
  • 1 Maggiblokje 

Het vlees
Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 a 4 cm. Doe de stukjes vlees in de slowcooker zonder deze eerst aan te bakken. 

De kruiden en specerijen
Voeg 6 jeneverbessen, 4 blaadjes laurier en 6 kruidnagels toe aan het vlees. Giet 200 ml azijn en 100 ml water bij het vlees. Voeg vervolgens 4 eetlepels appelstroop toe samen met een ruime eetlepel bruine basterdsuiker. Verkruimel daarna een blokje rundvleesbouillon of een Maggiblokje boven het vlees en voeg ook verse zwarte peper toe.

De uien
Snijd de kontjes van de rode uien en verwijder de schil. Snijd de uien in dunne ringen. Wij gebruikten een mandoline om de uien te snijden. Maar je kan dit uiteraard ook met een keukenmachine of met een normaal mes doen. Voeg de gesneden rode uien toe aan het vlees.

De ontbijtkoek
Roer met een houtenlepel of een pannenlikker alle ingrediënten goed door elkaar. Breek de ontbijtkoek in stukken en voeg de koek toe aan het vlees. De ontbijtkoek geeft niet alleen een zoetige en kaneelachtige smaak, maar de koek bindt ook de saus. 

Zet de slowcooker aan
Zet de slowcooker op de hoge stand en laat het zuurvlees garen in ongeveer 5 of 6 uur. Indien de saus te dun is, kan je de saus een beetje binden met een maïzenapapje. Doe hiervoor een eetlepel maïzena in een kommetje en voeg een scheutje koud (!) water toe. Roer de maïzena goed door zodat er een papje ontstaat en kook het papje even mee met het stoofvlees. Serveer het stoofvlees met patatjes of aardappelpuree, en een simpele salade of rauwkost.

Wist je dat….
Azijn vaak wordt toegevoegd aan stoofvlees omdat dit het vlees extra mals maakt? Het zuur van azijn (maar ook wijn, bier of mosterd) breekt namelijk het bindweefsel van het vlees af waardoor het vlees nog zachter wordt!